dekodomania

piątek, 13 lutego 2015

"Bon ton" czyli savoir vivre na stole



"Bon ton" czyli savoir vivre na stole
9 zasad nakrycia stołu

Stół nakryty z klasą to wizytówka naszego domu. Uwielbiam przyjmować gości, a przy okazji pokazać się z jak najlepszej strony. A kto nie lubi? Staram się przy tym pamiętać o zasadach savoir vivre.
 Savoir vivre to prosta sztuka nakrywania stołu. Każdy gość zapewne doceni Nasze starania, gdyż takie nakrycie stołu jest bardzo funkcjonalne i nie powinno skompromitować zarówno Nas jak i gości. Unikamy przy tym również krępujących pytań o przeznaczenie poszczególnych elementów zastawy. Ja osobiście nie znoszę pytań „ten kieliszek to do czego?” lub „mogę sobie do tego nalać wody?” Świadczy to albo o Naszym złym, nieintuicyjnym nakryciu stołu lub nieznajomości zasad savoir vivre  gości. Sama nie wiem co gorsze.
Dlatego, aby uniknąć Naszych wpadek jako pań/ panów domu, jak również  jako gości, zachęcam do zapoznania się z prostymi zasadami „bon ton” na stole.

Oto 9 prostych zasad savoir vivre na stole:


- talerz do dań głównych ustawiamy w odległości 2-3 cm od krawędzi stołu, na nim talerz do przystawek/ sałatek 

- po lewej stronie talerza układamy kolejno (od lewej strony do prawej) serwetkę, następnie widelec do przystawek i widelec do dań głównych

- po przeciwnej stronie talerza układamy kolejno (licząc od prawej do lewej) łyżka do zup, łyżka do dań głównych, nóż do przystawek, nóż do dań głównych

- na godzinie 10:00 ustawiamy talerzyk, a na nim nóż do masła

- na godzinie 12:00 układamy widelczyk do deserów (rączką po lewej stronie), powyżej łyżeczkę do herbaty (rączką po prawej stronie)

- na godzinie 1:00 ustawiamy kieliszek do wody

- na godzinie 1:30 kieliszek do czerwonego wina

- na godzinie 2:00 kieliszek do wina białego

- na godzinie 2:30 podajemy kawę

Podczas ustawiania kieliszków ważna jest kolejność. Jeśli nie serwujemy czerwonego wina, wówczas przesuwamy kieliszki o jedno wolne miejsce.

Jakież to proste!

 Nie pozostaje nam nic innego, jak zapraszać gości i nakrywać stół...
 ...Ale to nie wszystko. Poza savoir vivre nakrycia stołu, warto pamiętać o estetycznej zastawie (nie skompletowaniu pozostałości kilku niepasujących do siebie zastaw!), o dekoracji, pięknym szkle, kwiatach. Poza dobrym, jakże ważnym pierwszym wrażeniem gości, miło jest przy takim stole spędzić wspólnie wolny czas.

Przy tej okazji przedstawiam Wam poniżej dwie propozycje zastawy: szkło i porcelanę polecane przez http://dekodomania.pl/ na Twój piękny stół. 

http://dekodomania.pl/pl/searchquery/highland/1/desc/5?url=highland





http://dekodomania.pl/pl/searchquery/english+garden/1/desc/5?url=english,garden



W kolejnych odsłonach na blogu dowiecie się jak dobrze i swobodnie zachować się przy stole,  jak serwować potrawy, wino, napoje gorące i jak jeść w stylu "bon ton".


KEEP CALM & BE "BON TON"





2 komentarze :

  1. Doskonale, praktyczne porady! Dziekuje za uratowanie mojego przyszlego przyjecia!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolekcja english garden jest cudowna ♡♡♡♡♡♡

    OdpowiedzUsuń