Bon ton. Jak zachować się przy
stole.
Aż trudno uwierzyć, jak wiele błędów
popełniamy przy stole! Wstyd się przyznać. W końcu uważamy się za ludzi o
dobrych manierach. Sztuka eleganckiego zachowania nie polega na mówieniu
"smacznego". Co więcej, nie wypada życzyć gościom i towarzyszom przy
stole oklepanego "smacznego", bo to mogłoby sugerować, że dania są
niesmaczne. Codziennie łamiemy wiele zasad savoir vivre przy stole nie mając o
tym pojęcia. Ale nic nie stoi na przeszkodzie zapoznać się z zasadami savoir
vivre, w końcu człowiek uczy się przez całe życie:)
Sztuka eleganckiego zachowania przy
stole:
SIADAJĄC
DO STOŁU
- Najpierw do stołu zasiadają Panie. Będzie bardzo milo jak Panowie pomogą kobietom wygodnie i swobodnie usiąść. Taki elegancki gest przy okazji umili Nasze spotkanie towarzyskie. Siadając, dosuwamy krzesło stosunkowo blisko stołu.
- Dużą serwetę rozkładamy dyskretnie (nie wymachując nią) na kolanach a nie jak często się zdarza w filmach komediowych za kołnierzykiem. Gospodarz powinien zrobić to pierwszy. Wstając od stołu na chwilę odkładamy ją na krześle, a dopiero po posiłku odkładamy po prawej stronie talerza.
- Ręce trzymamy na stole, a nie pod stołem, nie opieramy się również na łokciach. Łokcie powinny przylegać do ciała. Starajmy się również nie krzyżować nóg.
- Panie powinny przed pierwszą degustacją wina lekko przetrzeć pomalowane usta serwetką, aby piękny kolor pomadki nie pozostał na kieliszku, ponieważ jest to bardzo nieestetyczne. Podobnie zachowujemy się podczas posiłku, chcąc się napić.
- Nie wycieramy sztućców serwetką. Jest to bardzo niegrzeczne w stosunku do gospodarzy, gdyż mogłoby to świadczyć o ich niestarannym przygotowaniu stołu.
- Nie mówimy "smacznego".
PODCZAS
POSIŁKU
- Mężczyzna nie nakłada potrawy kobiecie, dostając półmisek jako pierwszy, powinien przekazać go kobiecie siedzącej obok. Warto nałożyć sobie niewielką ilość każdego posiłku, bo nie wypada zostawiać na talerzu resztek jedzenie. Niegrzeczne jest również szukanie na półmisku mniejszego lub większego kawałka, nakładamy pierwszy z brzegu.
- Zazwyczaj jedzenie rozpoczyna gospodyni, jednak jeśli jest to duże przyjęcie, nie stosujemy tej zasady. Wtedy spożywamy danie zaraz po otrzymaniu.
SZTUĆCE
- Przystępując do jedzenia, bierzemy sztućce znajdujące się od zewnątrz. Są one ułożone według kolejności użycia.
- Sztućce należą do jednej osoby, nie wolno zatem grzebać nimi w cudzym talerzu, ani nakładać posiłków z półmisków.
- Zupę je się końcem łyżki, a nie bokiem.
- Warzywa, mięso siekane, kasze, etc. jemy widelcem trzymając go w prawej dłoni, jeśli do innych potraw nie potrzebujemy noża.
- Mięsa kroimy nożem. Nóż trzymamy kciukiem i palcem wskazującym, trzymając trzonek w dłoni. Mięso kroi się kęs po kęsie, a nie wszystko naraz.
- Rybę je się widelcem, trzymanym w prawej ręce, w lewej zaś tępy nóż do ryb, ułatwiający usuwanie ości i nakładanie ryby na widelec. Zamiast takiego noża można posłużyć się drugim widelcem lub ości usuwać pomagając sobie kromką chleba.
- Ewentualnych ości i pestek nie należy wypluwać na talerz, tylko dyskretnie na przysunięty do ust widelec.
Podczas jedzenia nie mówimy i nie
popijamy. Nie bębnimy palcami o blat. Nie dłubiemy w zębach ani innych otworach, nie siorbiemy, nie poprawiamy makijażu, nie
mlaskamy! Takie czynności mogą zepsuć innym apetyt. Zdecydowanie unikamy
również palenia papierosów przy stole.
Odwieczny
problem to odpowiedni sposób odłożenia
sztućców, tak aby informowały resztę o Naszym postępie w jedzeniu…
...A zatem:
Sztućce,
którymi rozpoczynamy posiłek nie powinny już dotykać obrusa. Jeżeli robimy
przerwę w jedzeniu sztućce odkładamy w kształt piramidy – nie powinny jednak
one się stykać. Jeżeli mamy ochotę na dokładkę krzyżujemy sztućce na środku
talerza. Gdy kończymy jedzenie, sztućce układamy równolegle blisko siebie, tak
aby trzonek był po prawej stronie.
źródło zdjęcia:przewodnikmp.pl
Dekodomania.pl życzy swobodnego zasiadania do stołu.
W kolejnym poście dowiecie się jak serwować wina i inne trunki w stylu "bon ton".
KEEP CALM & BE "BON TON"
http://dekodomania.pl/
Ola&Ola
Dekodomania.pl życzy swobodnego zasiadania do stołu.
W kolejnym poście dowiecie się jak serwować wina i inne trunki w stylu "bon ton".
KEEP CALM & BE "BON TON"
http://dekodomania.pl/
Ola&Ola
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz